Jak vybrat místo na svatbu?
Zpět na všechny články

Jak vybrat místo na svatbu?

Ještě než začnete řešit šaty na svatbu, účesy na svatbu nebo dj a hry, musíte vybrat ideální čas a místo. Kde vás mohou oddat, na co si dát pozor a co dělat, když toho na vás bude hodně?

Potřebovat pomoc je normální

Tento den je jen váš. Nikoho jiného! Chcete, aby byl dokonalý? Pak se musíte po ideálních termínech a vhodných místech koukat s předstihem. Než vám je někdo jiný tzv. „štípne“. A, jestliže nevyužijete pomoci druhých, pak se připravte na to, že většinu věcí budete hledat dlouho.

Říct si o pomoc přátelům nebo vyhledat pomoc na internetu není nic, za co byste se měli stydět. I proto vznikla webová aplikace Svatební atlas, která umožní všem jedinečným místům dát o sobě vědět. Svatební atlas je ideálním pomocníkem při vyhledávání, výběru a kontaktování daných míst.

Potápěčka i pilot, každý si najde to své

Klasickým obřadům na radnicích, obecních úřadech, v kostelech a na matrikách neodzvonilo a, troufáme si říct, nikdy neodzvoní. I přesto si dnes přijde na své opravdu každý. (Nejen) potápěči mohou mít obřad pod vodou, (nejen) piloti a letušky obřad ve vzduchu a (nejen) kapitáni a námořníci na lodi. Nebo také v zahraničí, v baloně, pod vodopádem, ve vlaku.

Váš výběr se odvíjí samozřejmě i od toho, zda trváte na civilním nebo církevním obřadu. V dnešní době ale už téměř ve všech případech budete muset na své vysněné místo na svatbu čekat.

Neváhejte ani minutu aneb Termín a místo svatby

Můžete se vzít v sezóně, za kterou se považují jarní, letní, ale také první podzimní měsíce nebo mimo ni. Nejvíce se partneři berou od června do září, málo populární je měsíc květen i přesto, že právě tento měsíc bývá často slunečný. Navíc v prostorách vhodných pro svatbu najdete mnohem více volných termínů.

V každém případě si s protějškem projděte seznam míst, která by byla pro váš svatební obřad co nejlepší a neváhejte ani minutu. Místa kontaktujte co nejdříve a rovnou je zamluvte. Zvláště atraktivní data v půvabných lokalitách bývají beznadějně zarezervovaná na týdny, měsíce, ale i roky dopředu. Zvažte, zda v zimním období mohou kvůli dopravě přijet všichni svatebčané. A pokud se chystáte tento krásný den oslavit pod širým nebem, vyhledejte si informace o termínech sportovních a kulturních akcí.

Je nám jasné, že zrovna v tak důležitý den se nechcete spokojit s ledajakým místem. Vytvořte si seznam míst, která vás nadchla a navštivte je. Pokud vyberete prostor tzv. “naslepo”, může se stát, že budete zklamaní. Nemusí totiž splňovat vaše očekávání, představy a ani základní technické prvky potřebné pro netradiční svatby či svatby větších rozměrů. Dokonce i na radnici a jiných oficiálních místech se musíte na úřad dostavit i více než půl roku dopředu, jinak hrozí, že termín i čas obřadu v sezóně prostě již nebude dostupný.

Svatební hostina skýtá podobné problémy

Ani u výběru termínu a místa pro svatební hostinu si nesmíte dávat na čas. I pro ni platí, že jestliže je to možné, rezervujte si místo včas. Dobře se podívejte, co vám může “pořadatel” svatební hostiny nabídnout. Trvejte na tom, že se chcete sejít s veškerými dodavateli. Ať už se jedná o číšníka, pekaře nebo cateringovou společnost apod.

Věnujte trochu času rešerši a vyhledejte si o všech dodavatelích také další informace, jako jsou například recenze a zkušenosti dalších svatebčanů. Pokud to jde, restauraci, pekaře a další potenciální smluvní strany navštivte bez toho, aniž byste je předem upozornili. Ochutnejte, co nabízejí, udělejte zkušenost s tím, jak se chovají ke svým zákazníkům.

V okamžiku, kdy je kontaktujete oficiální cestou, domluvte se na všem potřebném. Jaký rozsah služeb vám dokáží nabídnout, kolik zkušeností mají a jaké podmínky nabízejí. Pokud to bude možné, nebojte se využít tzv. ochutnávky svatebního menu.

Bude se vám hodit pomocník

Jestliže se opravdu nespokojíte jen tak s něčím, bude se vám hodit pomocník. Nebudeme si nic nalhávat, uspořádat svatbu je dřina. Nejlepší cestou, jak najít vhodné svatební místo pro obřad či hostinu a kontaktovat správné lidi pro rezervaci, je Svatební atlas.

Chcete načerpat inspiraci? Neváhejte ani minutu, zaregistrujte se a přidejte si místa do seznamu oblíbených. Ať už jde o hrady, zámky, restaurace, statky a mnoho dalších.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…