Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov
Zpět na všechny články

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte se bát! Tento článek je plný tipů, praktických rad a vzorového proslovu.

Příprava na proslov

Začátek

Kde začít? Možná vás napadne stokrát za den, ale není třeba panikařit. Začněte tím, že se zamyslíte nad tím, jaké by měl váš proslov vypadat. Jaké vlastnosti má mít? Jak byste chtěli, aby si ho hosté zapamatovali?

Inspirace

Zkoušeli jste se inspirovat v knihách, filmech nebo jiných svatebních projevech, které jste slyšeli? Určitě nejste první, kdo má za úkol napsat svatební proslov, tak proč nevyužít zdroje, které máte k dispozici? Věda ukazuje, že se lidé často učí nejlépe ze vzorů, takže se nebojte podívat se na to, co dělají ostatní.

Struktura proslovu

Cítíte se ztracený? Máme pro vás dobrou zprávu. Každý proslov, ať už je to svatební proslov, přípitek nebo politické prohlášení, má určitou strukturu.

Úvod

Začněte představením sebe sama a vztahu k nevěstě nebo ženichovi.

Hlavní část

Pokračujte děkováním rodině a hostům, sdílejte vzpomínky na nevěstu nebo ženicha a vysvětlete, proč jsou tak výjimeční.

Závěr

Zakončete proslov přípitkem na zdraví a štěstí novomanželů.

Tipy pro úspěšný proslov

Bud'te upřímný

Může se to zdát zřejmé, ale upřímnost je klíčem k úspěšnému proslovu. Lidé mají přirozený smysl pro pravdivost a autentičnost, takže se snažte být co nejvíce „vy“.

Připravte se

Vzpomínáte na doby, kdy jste museli přednášet referáty ve škole? Nejspíš jste byli nervózní, pokud jste se nepřipravili. Stejně tak je to s proslovem na svatbě.

Příprava je klíč

Studie ukazují, že lidé, kteří jsou lépe připraveni, jsou méně nervózní při veřejném projevu. Takže si na přípravu dejte dostatek času a nacvičte si proslov několikrát.

Vzorový svatební proslov

Dobrý večer všem,

dovolte mi představit se. Jmenuji se Jan Novák, a jsem dlouholetý přítel ženicha, Jakuba. Jakub a já jsme se potkali ještě na základní škole a od té doby jsme byli nerozluční. Jsem nesmírně poctěn, že jsem dnes tady s vámi, a mohu oslavovat tento nádherný den.

Chtěl bych poděkovat rodičům obou stran za uspořádání této úžasné svatby a za to, jak krásně vychovávají tyto dvě nádherné duše.

Pamatuji si na Jakuba jako na toho kluka, který byl vždy plný života a energie. Byl to ten, kdo mě pořád vytahoval na fotbal, když jsem chtěl zůstat doma a hrát videohry. Dnes je to muž plný odhodlání, lásky a vášně.

A když přišla do jeho života Klára, viděl jsem, jak se z něj stává ještě lepší člověk. Klára, s tvou laskavostí, trpělivostí a neuvěřitelným smyslem pro humor jsi Jakuba udělala šťastným.

Vzpomínám si, jak mi Jakub poprvé řekl o Kláře. Měli jsme tehdy obyčejné setkání ve vinárně a on mi popisoval, jak je Klára nádherná, jak je chytrá a jak ji miluje. Tehdy jsem věděl, že je to ta pravá pro něj.

Chtěl bych se podělit o jednu z našich společných vzpomínek. Bylo to v době, kdy Jakub a Klára začínali chodit spolu. Jakub mi volal uprostřed noci, protože byl tak nervózní z jejich prvního rande, že nevěděl, co má na sebe vzít. Přijel jsem za ním a společně jsme hledali tu správnou košili a ty správné boty. Viděl jsem tehdy, jak moc mu na Kláře záleží, a to mě utvrdilo v tom, že je pro něj ta pravá.

A dnes, když na ně takto společně koukám, vidím, jak jsou oba šťastní. Jejich oči září láskou a štěstím a já jsem vděčný, že mohu být součástí tohoto dne.

Dovolte mi tedy zakončit tímto přípitkem: Připíjím na Jakuba a Kláru, na jejich lásku, štěstí a na všechny nádherné chvíle, které je čekají v budoucnu. Na zdraví a štěstí!

Přípitek!

Závěr

Doufáme, že tento článek vám pomůže při psaní svého svatebního proslovu. Nezapomeňte, že nejdůležitější je být autentický a mít přípravu. S těmito dvěma prvky jste na cestě k úspěchu.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

Ludwig800_bachelorette_party_pink_t-shirts_laughing_7a62d0cb-3f88-4558-b9f3-b9b6b90025fd

Rozlučka se svobodou: 15 tipů jak naplánovat nepřekonatelnou párty

Kdo by nechtěl se stát nepřehlédnutelnou hvězdou své vlastní rozlučky se svobodou? Myslíte si, že na to nemáte dostatek času, nápadů nebo zdrojů? No, tady jsem já, vaše spolehlivá průvodkyně, abych…