kolikstoji1
Zpět na všechny články

Chceme se vzít, kolik stojí svatba?

Právě to „kolik stojí svatba“ je otázka, která nejednomu nedá usnout

Máme radost z každé svatby, malé i velké. Každá svatba má totiž svůj příběh, svůj půvab. Člověk se nevdává nebo nežení tolikrát v životě, aby se mohl nazývat profíkem a aby věděl, co, kde, jak, proč a za kolik.

Kolik to bude stát?

Právě to „za kolik“ je otázka, která nejednomu nedá usnout a také bývá jednou z prvních zvídavých otázek, na které se nás při plánování svatby ptáte. Možná by byla hned první, kdyby vám nebylo hloupé hned na začátku vytahovat otázku peněz. Nebojte se však, sami toto téma otevřeme hned na začátku, abychom věděli, jak vysoko se můžeme odrazit a povolit uzdu svatební fantazii. Svatba vás tak může vyjít třeba jen na poplatek za matriku nebo na půl milionu a víc.

Řekneme vám částku „okolo“

Na tuto otázku však není jednoduché odpovědět pouze podle počtu hostů, ale možná vám bude na začátek stačit, když vám povíme, že pro přibližně 40 hostů se taková průměrná svatba může pohybovat okolo 100 tisíc korun. To je ovšem jen střílení od boku, potřebujeme znát detaily, které však neznáte ještě ani vy, natož pak my.

Může to být více ale i méně

Jenomže finální částka může být nakonec o 30 tisíc vyšší, anebo vás může svatba vyjít na 85 tisíc. Záleží na vašich snech, a nakolik jste ochotni ze svých požadavků snížit, koho ze seznamu hostů vyškrtnout, abyste co možná nejvíce ušetřili, není-li váš rozpočet na svatbu tolik flexibilní.

Plno otázek, na které si musíte odpovědět

Jakou kytku chcete mít? Toužíte po cestičce zdobené okvětními plátky rudých růží? Šaty princeznovské, nebo takové, které si objednáte z Aliexpressu? Jaký šperk vám bude zdobit hlavu? Čelenka pro princezny nebo věneček z lučního kvítí? Učešete se a namalujete sama, nebo budete potřebovat pomoc kadeřnice a vizážistky? Poveze vás na místo svatby limuzína, kočár tažený běloušem, auto přátel nebo přijedete na koloběžce? Bude si ženich oblek půjčovat, kupovat, nebo se bude ženit v kraťasech a teniskách?

Hodně peněz = hodně muziky, ale co málo peněz?

To všechno ovlivní rozpočet na svatbu a nejen to, ale i další věci, na které na začátku možná zapomenete a pak si na ně v průběhu plánování vzpomenete. Je velmi jednoduché vysnít si svatbu za statisíce, jelikož hodně peněz se rovná hodně muziky. Ale když chcete za málo peněz hodně muziky? Jde to, ale budete se muset obejít třeba bez harfy či bicí, obrazně řečeno.

Kolik co průměrně stojí?

Je nám však jasné, že chcete přibližná čísla, pojďme se tedy na ně podívat blíže.

  • Snubní prsteny. Prstýnky vás mohou vyjít na pětistovku, tisícovku, tři tisíce nebo klidně i 30 tisíc.
  • Svatební šaty. Záleží na tom, zda si je půjčíte (3 tisíce – 20 tisíc), necháte ušít (10 – 40 tisíc) nebo zariskujete a nakoupíte v Číně (2 tisíce).
  • Svatební kytice. Svatební kytice může být levná a stát pár stovek, ale také třeba pět tisíc.
  • Svatební oblek pro ženicha. Koupit (do 20 tisíc) nebo půjčit (3 tisíce)?
  • Fotograf či kameraman? Na každého si nachystejte 10 – 15 tisíc, může to být však i víc.
  • Svatební hostina pro 30 lidí. Měli byste se vejít do rozmezí 15 – 30 tisíc.
  • Raut bez nápojů pro cca 50 lidí. Vyčleňte si 15 – 30 tisíc.
  • Svatební dort. Záleží na velikosti a náročnosti. Nemusí vám jej hned péct profesionální cukrářka, ale třeba šikovná kamarádka, babička, maminka anebo vy sami a vyjde vás na cca 2 – 10 tisíc.
  • Pronájem prostor pro obřad. Kostel, zámek, nebo něco jiného? Nachytat byste si měli 5 – 15 tisíc.
  • Doprava. Limuzína, kočár, auta, autobus? Tato částka se může vyšplhat až k 15 tisícům.
  • Služby svatební agentury. Koordinace svatby ve svatební den a poradenství vás vyjde na přibližně na 15 – 25 tisíc korun.
  • Květinová výzdoba vám také rozpočet mírně navýší a to přibližně o 2 – 5 tisíc. Určitě nebudete chtít mít prázdné stoly a alespoň malá kytička ve váze potěší.

Další nepatrné drobnosti. Nepatrné, ale nutné, které si do určité míry můžete vyrobit či obstarat sami. Je to svatební oznámení, jmenovky, hudba, zábava na svatbě, svatební účes a vizáž apod. Naskákat tak může dalších 30 tisíc jako nic anebo třeba jen 5 tisíc.

Jak se dá na svatbě ušetřit?

Dá se ušetřit úplně všude. Dá se ušetřit i tím, že si dojdete pro služby a rady k nám. Vy nám povíte vaši představu a my vám řekneme náš názor. Co se dá decentně „osekat“, že to skoro nepůjde poznat, na čem byste mohli ušetřit a na čem rozhodně nešetřit. Nakonec se dostaneme k velmi hezké sumě, které bude pro vás jistě akceptovatelná a v rámci vašich finančních možností.

Svatba je jen jednou za život, ale…

Jasně, svatba je, když bůh dá, jen jednou za život, proto by ženich a nevěsta na ni měli vzpomínat až do smrti. Jenomže co je drahé, ještě neznamená, že je nejlepší, nezapomenutelné a že se svatba a život poté zaručeně vydaří. Můžete mít nádhernou svatbu za 300 tisíc, kterou vám rodiče zaplatí, ale do roka se můžete rozvést a tyto vzpomínky v hlavně nosit chtít stejně nebudete.

Pak si najdete někoho jiného a spojíte svatbu s grilovačkou na zahradě. To, že bude svatba levnější a vejdete se se vším do 50 tisíc, neznamená, že bude špatná, vždy může být něčím výjimečná.

A nejde tady vlastně ani tak o tu svatbu, ale o vás dva. Má to být váš den, který by měl o vás i být.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…