Výročí svatby a jejich tradiční názvy
Zpět na všechny články

Výročí svatby a jejich tradiční názvy

Výročí svatby jsou zvláštní okamžiky, které slaví lásku, oddanost a společně strávený čas mezi manžely. Tradiční názvy svatebních výročí odrážejí materiály nebo symboly, které reprezentují různé etapy manželství. Tento článek se zaměřuje na tradiční názvy svatebních výročí a jejich význam pro manželský život.

Prvních deset let – Svatby podle materiálů

1. výročí – Papírová svatba

První výročí svatby je tradičně nazýváno papírová svatba. Papír symbolizuje křehkost a zároveň potenciál nového manželství. Darování dárků z papíru může zahrnovat knihy, výtvarná díla nebo vlastnoručně psané dopisy.

2. výročí – Bavlněná svatba

Druhé výročí svatby je známé jako bavlněná svatba. Bavlna představuje sílu, pružnost a schopnost adaptace, které manželé získali během svých prvních let společného života. Dárky mohou zahrnovat bavlněné oblečení, ložní prádlo nebo ručníky.

3. výročí – Kožená svatba

Třetí výročí se nazývá kožená svatba. Kůže symbolizuje odolnost, ochranu a teplo, které manželé poskytují jeden druhému. Kožené dárky mohou zahrnovat peněženky, opasky nebo tašky.

4. výročí – Květinová svatba

Čtvrté výročí se slaví jako květinová svatba. Květiny představují růst, vitalitu a krásu manželství. Dárky mohou zahrnovat květinové aranžmá, zahradnické náčiní nebo rostliny.

5. výročí – Dřevěná svatba

Páté výročí je známé jako dřevěná svatba. Dřevo symbolizuje pevnost, stabilitu a trvalou růst, který manželé během svého vztahu vybudovali. Dřevěné dárky mohou zahrnovat nábytek, sochy nebo rámy na fotky.

6. výročí – Železná svatba

Šesté výročí se slaví jako železná svatba. Železo symbolizuje sílu, odolnost a trvalou lásku. Dárky mohou zahrnovat kovové umění, nádobí nebo šperky.

7. výročí – Vlněná svatba

Sedmé výročí je známé jako vlněná svatba. Vlna symbolizuje komfort, teplý a pečující vztah mezi manžely. Vlněné dárky mohou zahrnovat svetry, šály nebo deky.

8. výročí – Bronzová svatba

Osmé výročí se slaví jako bronzová svatba. Bronz symbolizuje sílu a odolnost vztahu, který prošel zkouškami času. Bronzové dárky mohou zahrnovat sochy, svícny nebo kuchyňské náčiní.

9. výročí – Keramická svatba

Deváté výročí je známé jako keramická svatba. Keramika symbolizuje krásu, eleganci a odolnost, kterou manželé během svého vztahu rozvinuli. Dárky mohou zahrnovat keramické vázy, mísy nebo hrnčířské kurzy.

10. výročí – Cínová svatba

Desáté výročí se slaví jako cínová svatba. Cín symbolizuje čistotu a odolnost vztahu proti korozi času. Dárky z cínu mohou zahrnovat šperky, konvice nebo ozdobné předměty.

Větší milníky – Svatby podle drahokamů

25. výročí – Stříbrná svatba

Stříbrná svatba, slavená po 25 letech, symbolizuje lesk a čistotu manželského svazku. Stříbrné dárky mohou zahrnovat šperky, rámy na fotky nebo stříbrné mince.

30. výročí – Perlová svatba

Perlová svatba, slavená po 30 letech, symbolizuje moudrost, vzácnost a krásu manželství. Dárky z perel mohou zahrnovat šperky, brože nebo manžetové knoflíčky.

40. výročí – Rubinová svatba

Rubinová svatba, slavená po 40 letech, symbolizuje vášeň, energii a trvalou lásku manželů. Dárky s rubíny mohou zahrnovat šperky, hodinky nebo ozdobné předměty.

50. výročí – Zlatá svatba

Zlatá svatba, slavená po 50 letech, symbolizuje bohatství, moudrost a trvalou lásku manželů. Zlaté dárky mohou zahrnovat šperky, rámy na fotky nebo zlaté mince.

60. výročí – Diamantová svatba

Diamantová svatba, slavená po 60 letech, symbolizuje nezlomnost, sílu a trvalou lásku manželů. Diamantové dárky mohou zahrnovat šperky, hodinky nebo ozdobné předměty.

Oslavy svatebních výročí

Oslavy svatebních výročí se mohou lišit v závislosti na preferencích manželů a jejich rodin. Některé páry se rozhodnou oslavit své výročí pouze ve dvojici, zatímco jiné uspořádají velké oslavy s přáteli a rodinou. Tradiční zvyky mohou zahrnovat obnovu manželských slibů, výměnu dárků nebo speciální večeře.

Závěr

Svatební výročí a jejich tradiční názvy jsou krásným způsobem, jak oslavit milníky v manželském životě a posílit vazby mezi manžely. Ať už slavíte první nebo šedesáté výročí, tyto tradiční názvy připomínají sílu, růst a lásku, které manželé sdílejí během svého společného života.

FAQ

1. Jaký je tradiční název pro 20. výročí svatby?

výročí svatby je tradičně nazýváno porcelánová svatba, která symbolizuje krásu a zároveň křehkost manželství.

2. Co znamenají drahokamy v názvech svatebních výročí?

Drahokamy v názvech svatebních výročí symbolizují trvalou hodnotu, krásu a vzácnost manželství, které přežilo mnoho let.

3. Je třeba slavit každé svatební výročí tradičním způsobem?

Ne, oslavy svatebních výročí jsou zcela na manželech a jejich preferencích. Někteří lidé si zvolí tradiční zvyky, zatímco jiní si vytvoří vlastní způsoby oslav.

4. Jaký je tradiční název pro 75. výročí svatby?

výročí svatby je tradičně nazýváno platina svatba, která symbolizuje vzácnost, sílu a nezlomnost manželství.

5. Co dělat, když nevíme, jaký dárek darovat k svatebnímu výročí?

Pokud si nejste jisti, jaký dárek darovat k svatebnímu výročí, můžete zvážit dárky, které odrážejí tradiční názvy výročí (např. papírové, dřevěné nebo zlaté dárky). Můžete také zvolit dárky, které mají pro manžele osobní význam, nebo zkušenosti, které mohou společně zažít, jako například výlet nebo víkendový pobyt.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…