Jaké svatební tradice a zvyky by neměly chybět na vaší svatbě?
Zpět na všechny články

Jaké svatební tradice a zvyky by neměly chybět na vaší svatbě?

Celý svatební den, od rána do večera, je plný veselých a zábavných svatebních tradic i zvyků. O ně se ale bohužel často připravujeme, protože jsme o množství svatebních zvyklostí neslyšeli. Čím odstartovat hned začátek obřadu, co si nechat na hostinu a co na svatební párty? Nechte se od nás inspirovat.

Kdo by si nepřál po svatbě žít ve štěstí, být zdravý, mít život plný bohatství i veselí a nestrádat? I přesto, že se české a zahraniční svatební tradice a zvyky jemně liší, výše zmíněný cíl je vždy stejný. Naštěstí nemáme podobné zvyklosti jako v některých afrických rodinách, kde otec plive na nevěstu.

Nebo v Irsku, kde musí mít nevěsta ustavičně obě nohy na zemi. Kdyby totiž jednu zvedla, unesla by jí zlá víla. A pokud byste v té samé zemi přišli na svatbu oblečení do zelené, považovali by vás za zlou sudičku, která přináší smůlu. Avšak i v České republice máme své svatební tradice a zvyky. Jaké to jsou?

Na jaké zvyklosti byste neměli během svatebního obřadu zapomenout?

Svatební špalír

je jednou z nejznámějších tradic. Určitě ji znáte, novomanželé projdou uličkou, která je tvořena všemi hosty. Ti běžně hází na nevěstu a ženicha rýži, která jim má přinést štěstí, bohatství a plodnost. Můžete být ale moderní a ze svatebního špalíru vytvořit cestu plnou nástrah a překážek, na které svatebčané mohou narazit i v budoucím společném soužití. Proč to nenatrénovat právě v okamžiku, kdy hosté budou pár vyprovázet na společnou cestu životem a mohou jim s překážkami pomoci?

A náš tip? Nezapomeňte do svatebního špalíru zakomponovat také bublifuk nebo barevnou rýži, která na svatebních fotografiích bude vypadat prostě skvěle.

Něco starého, nového, půjčeného, darovaného a modrého

je snad nezbytnost. Jestli by nevěsta neměla na něco zapomenout, pak je to tento zvyk pocházející ze západu. A co pětice starého, nového, půjčeného, darovaného a modrého přináší? Zejména prosperitu a štěstí.

Rozbijte talíř, střepy přinášejí štěstí!

Dle zvyku navíc společné rozbití talíře přináší budoucí úspěchy a je znakem fungující vzájemné spolupráce. Jiné zdroje za prasknutím porcelánu vidí odhánění zlých duchů.

A jiní sázejí stromy!

V ČR se to běžně dělá až s příchodem nového potomka, v Estonsku vysazení a péče o strom symbolizuje spolupráci a péči o vztah.

I hostina může být plná svatebních tradic

Rozkrojte společně svatební dort!

Jeden z novomanželů drží nůž, druhý mu jednou rukou kříží druhou. Existují různé pověry. Podle jedné z nich bude ten s nožem v manželství dominantnější. V některých rodinách se traduje, že nůž by měla držet nevěsta a ženich by jí měl zakrývat dlaň na znak opory.

Tip: pokud navštívíte cizí svatbu, nikdy neodmítejte kousek svatebčany společně nakrojeného dortu. Přineslo by jim to neštěstí.

Na polévce si pochutnejte společně a to z jednoho talíře.

Přátelé, rodina nebo personál by měli novomanželům pomoci, nechat je svázat bílým ubrusem a podat jim jednu lžíci. Proč by se novomanželé měli navzájem krmit svatební polévkou? Aby spolu vše sdíleli rovným dílem.

Nezapomeňte na svatební koláčky!

Nejedná se totiž jen o vyhlášenou delikatesu celé hostiny. Podle pověry je potřeba, aby svatební koláčky upekli jiní, než nevěsta. Pokud by se okolo trouby ochomítala ona, dočkala by se nezbedných dětí.

Otevřete slivovici určenou pro vaši svatbu.

Tohoto zvyku se drží zejména Moravané, jedná se ale o nádhernou tradici. Rodiče s narozením dcery slivovici zakopají a dají ji svatebčanům až v den svatby. Ti si pak pochutnají na výborné pálence.

Co večerní párty? Vždyť je co oslavovat!

Existuje plno svatebních her, které ze svatby dokáží udělat neopakovatelný a nepřekonatelný zážitek. Pokud chcete udělat hostům, a to zejména rodičům, radost, vrhněte se s vervou do prvního novomanželského tance.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…