Jak vybrat tu pravou svatební kytici?
Zpět na všechny články

Jak vybrat tu pravou svatební kytici?

Málokterá z nás je svatební profesionálkou, a proto je zcela přirozené, že tápeme v takové velké maličkosti, jako je svatební kytice. „Je to jenom kytka“, řekne vám váš pan božský.

Není to jen tak nějaká kytka, je to svatební kytice, které si všichni všimnou hned jako první, když nebude správná, když tvar a barva bude bít do očí, když nebude vhodně podtrhovat a doplňovat naši siluetu a šaty. Naopak, když výběr kytice promyslíme do detailu, budou všichni obdivovat nevěstu jako celek.

Všechno zkrátka splyne do jednoho dech beroucího celku – nádherné nevěsty – a nikdo nebude vyčleňovat hezký a špatný kousek. Kytice je prostě taková šedá eminence každého svatebního dne.

Svatební kytice a květinové výzdoby

Květinové výzdoby jsou důležitým prvkem celé svatby, a to jak na svatebním stole, tak i na klopě ženichova obleku a korsáži pro ženicha. Při výběru květinových dekorací je nutné myslet na celkovou svatební výzdobu, aby vše ladilo a dodalo svatbě jednotný vzhled. Kytice nevěsty, květinové dekorace na svatebním dortu a živé květy na svatebním stole by měly být sladěny. V případě, že si nevíte rady s výběrem, nebojte se poradit s odborníkem na svatební květinovou výzdobu.

To se snadno poví… a snadno také udělá, když budete vědět, na co myslet a na co naopak nezapomenout.

Přírodní varianta frčí

Jak tedy vybrat tu správnou svatební kytici?

Vyberte si prvně svatební šaty

Nepřemýšlejte nad tím, jestli bylo první vejce nebo slepice, u svatební kytky to neplatí a jako první si rozhodně vyberte šaty, nikdy ne naopak. Když půjdete na konzultaci s floristkou, nezapomeňte si vzít s sebou fotografii svatebních šatů. Design svatební kytice přímo závisí na stylu, tvaru a detailech vašich šatů.

TIP: Jestliže si necháváte šaty šít, poproste švadlenu o kousek látky, aby floristka mohla květinu vhodně s barvou a vzorem na látce sladit.

Berte v úvahu své tělesné proporce

Nejen, že kytice musí ladit se šaty, nicméně i s vaší figurou. Pas je tou nejužší částí vaší postavy, proto ji nezakrývejte obří kyticí, kytice by měla být užší než váš pas. Stejně tak pokud jste drobounká, kaskádovitá kytice nebude příliš vhodná, jste-li naopak vysoká, vhodná zase nebude kytice z drobounkých macešek. Pamatujte na to, že kytice by nikdy neměla přebít vše ostatní.

Vaše osobnost by se měla v kytici zrcadlit

Kytice jste vy a vy jste kytice. Jak to myslíme? Zkrátka mělo by jít o vaše oblíbené květiny, které se vám buď jenom líbí, nebo se k nim pojí váš příběh lásky, který zpečetíte v tento krásný svatební den. Jaká byla vaše první kytka? Požádal vás váš nastávající s prstenem v jedné a květinou v druhé ruce? Nebo jste něžná jako sněženky? Ano, všechno by mělo mít svůj význam, který bude dávat smysl především vám.

V jakém stylu a barvě váš svatební den bude?

Tato otázka vám dá odpověď na barvu květin, které by měly ve svatební kytici dominovat. Kytice by měla rozhodně ladit s barvou a tématem vaší svatby.

Sezónnost

To je důležitý prvek. Jednak ne všechny květiny jsou dostupné po celý rok, takže pokud milujete konvalinky, měly byste se vdávat na jaře a také vdáváte-li se v sezóně vašich oblíbených květin, rozhodně budou lacinější. Na kytce by se nemělo šetřit, ale když to jde, tak proč ne? Také pamatujte na roční období, ve kterém se vdáváte a popřemýšlejte, zda by nebylo vhodné sladit i tento prvek.

Zkuste něco tradičního a zároveň netradičního

Co takhle brož po babičce? Že se vám na šaty nehodí? Kdo řekl, že musí být na šatech? Na kytici s ní! Do kytice se dají zakomponovat různé drobnosti, které pro vás tolik znamenají. Zároveň nikoho nezklamete a například babička, kterou vám život už vzal, bude s vámi i ve váš velký den. Pozor však, když budete kytici házet svobodným dívkám. Brož rozhodně sundejte, jednak by se mohla poškodit a slečny dokonce nepříjemně poranit.

Náhradní kytice

Pokud si chcete kytici uchovat na památku, měly byste rozhodně pamatovat na kytici náhradní, kterou hodíte hloučku svobodných dívek za sebou.

Pohodlí

Vyberte si takovou kytici, která se vám bude dobře držet. Koneckonců ji budete mít v ruce skoro celý den. Nebo také možná ne, v tom případě byste se měly o kytičku hezky starat, případně vaše maminka či kamarádka může odstřihnout stonky a dohlédnout na to, že bude kytička ve vodě, když ji nebudete zrovna potřebovat.

Pracujeme s růžemi

Nejdetailnější detail

Tak to vidíte, zřejmě jste ani samy netušily, jak je výběr správné kytice důležitý a co všechno se dá vymyslet a zkazit. Svatební kytice je prostě důležitá, je to jako velká část skládanky, která když chybí, tak to jde vidět a když se na její místo snažíte dosadit kousek, který tam nepatří, také to každý pozná.

Že se v květinách příliš neorientujete a potřebujete poradit s výběrem? Rádi vám v příštím článku představíme květiny, se kterými se vdává jedna radost.

IMG_0602
IMG_0769
IMG_0774
IMG_0782
IMG_0784
IMG_0833

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…