Jakým chybám se při plánování svatby vyhnout?
Zpět na všechny články

Jakým chybám se při plánování svatby vyhnout?

Před pár měsíci, když vás partner požádal o ruku, vyhrkly vám slzy a měla jste pocit, že se štěstím zblázníte. Zblázníte, a že umřete touhou, protože svatba byla ještě tak strašně daleko. Den se se dnem sešel a do svatby zbývá už jen několik týdnů. Čím vzdálenější svatba byla, tím více jste po ní toužila a nemohla se jí dočkat. A teď? Teď už to přestává být legrace, protože svatbu zvládne zorganizovat kde kdo, nebo ne? To jste si alespoň před časem ještě říkala.

Nechat věci náhodě a doufat, že to dobře dopadne

Jenomže ono to tak najednou není. Organizovat svatbu bez zkušeností je jako zkoušet péct dort bez receptu. Kolik mouky? Dává se tam kypřící prášek? Proboha! Zapomněla jsem na vajíčka. To jsem zvědavá, jak ten dort dopadne…

Pozor na nevratné chyby, které byste chtěli později vrátit

Ano, samozřejmě, že je pohodlnější nechat všechnu starost a stresy na někom jiném. Na někom, kdo svatbám rozumí a kdo je organizuje. Jenomže někteří snoubenci mají omezený rozpočet, proto se rozhodnou zorganizovat si svatbu sami. Je to jako stavět dům svépomocí. I když dáte na rady někoho zkušeného, snad vždy se někde udělá bota a později přijdete na to, že jste to a tamto měli udělat jinak. Mnohdy se jedná však o změny již nevratné. A tak to také je se svatbou.

Udělejte to hned napoprvé správně, nebo se o to alespoň pokuste

Jak později nelitovat svých rozhodnutí? Není nad to udělat věci hned napoprvé správně, protože mnohdy je to napoprvé a také naposledy, nebo si to alespoň takto snoubenci v ten moment přejí.

Má to být den plný radosti, těšení se a překvapení

Mnohdy se obřad plánuje na brzké hodiny. Ano, i 11. hodina je velmi brzy. Obzvláště nevěsty okolo svatby prožívají všechno o to intenzivněji. Ráno musí nevěsta brzy vstát, aby se stihla nachystat, má přijít kadeřnice a vizážistka, maminka chce také učesat a sestra udělat „jenom“ drdol. Jenomže takové tyto „jenom“ činnosti nakonec zaberou hodně času na váš úkor, ve výsledku budete vystresovaná a nebudete si přípravy vůbec užívat.

Svatba není závod

Čas poletí nezadržitelnou rychlostí a jako by někdo celé to vaše ráno dal do zrychleného modulu a vy už najednou stojíte před oltářem, říkáte si se snoubencem své ano a vlastně ani netušíte, jak jste se před ten oltář dostala. A to měl být váš velký den. Svatba přeci není závod.

Zvládnou se detaily?

A to ani nezmiňuji všechno to okolo. Kdo nazdobí auta? Budou nazdobena tak, jak jste si přála? Kdo se postará o připínání rozmarýnových větviček, při jejichž chystání jste si včera rozpíchala palec?

Nezapomínejte na hosty

Tento svatební den je o vás dvou. Jenomže jednou jste se rozhodli pozvat si hosty, proto byste na ně neměli zapomínat. Oni jsou to důležité. Přišli s vámi oslavit váš den. Kvůli nim chystáte hostinu, hudbu a ochutnávku vín. Kdyby ten den měl být jen o vás, vystačili byste si sami. Myslete proto i na hosty s časem svatby. Ne všichni jsou přeci sousedy a někteří musí vážit cestu, aby k vám stihli dorazit včas. Musí tak brzy vstát a nejenže budou možná brzy unaveni, ale také přijedou po cestě hladoví. Takže pokud trváte na brzké 11. hodině nebo kněz pozdější hodinu odmítá, zajistěte, aby bylo o vaše hosty postaráno. Drobné občerstvení a klidně i něco ostřejšího do jedné i druhé nohy. Víc však raději ne.

Nevěsta má být pro všechny překvapením, nepokazte to

Vy jako nevěsta jste hřebem obřadu, proto byste měla být pro všechny, a nejen pro ženicha, překvapením. Neměla byste zbytečně takové překvapení kazit a poletovat mezi svatebčany ještě před obřadem ve svatebních šatech a dělat si svou vlastní svatební koordinátorku. Pokud koordinátorku nemáte, pasujte do této role schopnou kamarádku, která všechno potřebné zajistí. Hudbu, průvod ženicha s maminkou, svědky, družičky a pochopitelně také nevěstu s tatínkem. Kdybyste roli svatební koordinátorky vzala na sebe, nejenže budete vystresovaná, možná zpocená, ale také nikomu už nevezmete dech. Především ne pak ženichovi, který by nad vaší oslňující krásou, když vás tatínek přivede k oltáři, měl zapomenout zavřít pusu.

A co bude teď?

Co se bude teď po obřadu dít? Kam máme jít? To jsou otázky, které se budou po obřadu svatebčanům promítat hlavou a na které nenajdou odpověď, ani když se poptají skupinky vedle postávající, taktéž nic netušící. I s tímto vám pomůže kamarádka koordinátorka.

Nepokazte jinak hezký den jídlem

Možná se vám daří po organizační stránce na jedničku. Nepokazte si však skóre jídlem. Dejme příklad. Jste vegetariáni, maso proto nejíte, takže svíčková u vás nepřipadá v úvahu. Proto objednáte všem špenát. To bude okamžik, pro který na vaši svatbu nikdo nezapomene. Většina hostů totiž čeká, že si pochutnají na svíčkové. Plánovat svatební oběd pro každého hosta zvlášť je pochopitelně velmi složité a běžně se to ani nedělá, proto raději volte klasiku. Je to jako si vzít do divadla černé pouzdrové šaty – možná jimi neoslníte, ale také nic nepokazíte. Rozhodně vás ale nikdo nepomluví.

A večerní zábava?

Živá hudba, DJ nebo reproduktory? Svatební hry a únos nevěsty? Proti gustu žádný dišputát. Pokud víte, že DJ to rozjede lépe a vám vadí, že živá hudba si dá od hraní občas pauzu, tak proč ne? Pokud víte, že si vystačíte s cédéčkem, také to přeci není žádný problém. A živá hudba? Někdo na ni prostě nedá dopustit. Ovšem svatební hry si dopředu době promyslete, abyste náhodou touto organizovanou zábavou nepřerušili zábavu přirozenou. Pokud je na seznamu vašich přání i únos nevěsty a ženichovi nevadí, že si bude muset vystačit část večera bez ní, proč ne. Naštěstí se od této rádoby vtipné tradice upouští.

Nikdo neřekl, že uspořádat svatbu je jednoduché

Svatba není na organizaci vůbec jednoduchá, zvlášť když se rozhodnete trumfnout svou svatbou tu kamarádčinu. Jestliže kamarádka taktéž nesvěřila svou svatbu do rukou svatební agentury, máte šanci ji trumfnout. Pokud však měla všechno nalajnované od profesionální svatební koordinátorky, vaše šance na uspořádání dokonalé svatby nejsou příliš vysoké.

Že by Míša a Andy nakonec nebyly špatný nápad?

Pokud jste přeci jen teď trošku na vážkách a zvažujete, že byste možná svou svatbu svěřili i svatební agentuře a shodou okolností jste také z Prahy a okolí jako naše svatební holky Míša a Andy, ozvěte se jim. Rády vám poradí. Možná vás překvapí, že svatba organizovaná svatební agenturou nemusí stát majlant, ba dokonce možná ušetříte, než kdybyste si svatbu organizovali sami.

Dokonalá svatba

A co je to dokonalá svatba? Pro každého má úplně jiný význam. Některé dámy již od dětství touží po princeznovských šatech a obrovské svatbě, některý pár chce zase komorní atmosféru, někdo touží po svatbě v teniskách a někdo se chce vyfotit na slonovi. Svatba inspirovaná vašimi netradičními přáními je tak inspirací pro ostatní, ostatně tak to u nás chodí, inspirujte se také!

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…