Jak krásně prostřít svatební stůl
Zpět na všechny články

Jak krásně prostřít svatební stůl

Svatební den je jedním z nejdůležitějších dnů v životě. Je důležité, aby byl tento den co nejvíce dokonalý, a to zahrnuje i krásně prostřený svatební stůl. V tomto článku se podíváme na různé aspekty prostírání svatebního stolu, od základů, přes dekorace až po různé druhy svateb.

Základy prostírání svatebního stolu

Výběr ubrusu a prostírek

Při výběru ubrusu a prostírek mějte na paměti celkový styl svatby a zvolené barvy. Ubrus může být jednobarevný nebo s dekorativním vzorem, který se hodí k tématu svatby. Prostírky mohou být jednoduché nebo zdobené, podle vašich preferencí.

Výběr nádobí a příborů

Nádobí by mělo být laděné do zvoleného stylu svatby. Pro tradiční svatbu se hodí bílé nebo krémové talíře s jemným zlatým nebo stříbrným lemem. Pro rustikální svatbu zase zvolte nádobí z keramiky nebo kamene. Příbory by měly být lesklé a bez škrábanců, ladící s barvou nádobí.

Rozmístění příborů a skleniček

Příbory by měly být umístěny podle etikety, s nožem a lžičkou napravo od talíře a vidličkou nalevo. Skleničky na víno a vodu umístěte vpravo od talíře, přičemž větší sklenice na červené víno by měla být nejblíže k talíři.

Svatební dekorace a květiny

Výběr svatebního tématu a barevného schématu

Při výběru tématu a barev pro svatební stůl se řiďte celkovým stylem svatby a osobními preferencemi. Můžete zvolit tradiční, rustikální, moderní nebo ekologické téma a barvy, které se k němu hodí. Barevné schéma by mělo být harmonické a ladit se zvoleným tématem.

Květinové aranžmá

Květiny jsou nedílnou součástí svatebního stolu a měly by být vybrány tak, aby ladily s celkovým stylem svatby a barevným schématem. Můžete si zvolit jednoduché květinové aranžmá nebo velkolepé kompozice, záleží na vašem vkusu a rozpočtu.

Svíčky a světla

Svíčky a světla dodají svatebnímu stolu romantickou atmosféru. Můžete použít svíčky různých tvarů a velikostí, umístěné v krásných svícnech nebo na dekorativních podložkách. LED světla mohou být také skvělou volbou pro osvětlení stolu a okolí.

Jmenovky a místa pro hosty

Jmenovky na svatebním stole nejenže pomohou hostům najít svá místa, ale také dodají stolu osobitý šarm. Jmenovky mohou být jednoduché papírové kartičky nebo originální kousky, které hosté mohou odnést jako památku.

Prostírání pro různé druhy svateb

Tradiční svatba

Pro tradiční svatbu zvolte elegantní nádobí, jemné ubrusy a prostírky, klasické květinové aranžmá a svíčky. Barvy by měly být spíše tlumené a ladící s celkovou atmosférou.

Rustikální svatba

Rustikální svatební stůl by měl být prostý, ale útulný. Použijte nádobí z přírodních materiálů, lněné ubrusy a prostírky, polní květiny a dřevěné svícny. Barvy by měly být inspirovány přírodou, jako je zelená, hnědá, béžová nebo jiné zemitější odstíny.

Moderní svatba

Pro moderní svatební stůl zvolte jednoduché a minimalistické nádobí, ubrusy a prostírky. Květinová aranžmá mohou být tvořena exotickými květinami nebo netradičními kompozicemi. Svíčky a osvětlení by měly být elegantní a sofistikované. Barvy by měly být výrazné a kontrastní.

Eko-friendly svatba

Pro ekologickou svatbu se zaměřte na udržitelné materiály a dekorace. Použijte recyklované nebo ekologické nádobí, ubrusy a prostírky. Květiny by měly být místní a sezónní, a svíčky by měly být vyrobeny z přírodních materiálů. Barvy by měly odrážet přírodní prostředí a mít co nejmenší dopad na životní prostředí.

Závěrečné tipy a doporučení

Krásně prostřený svatební stůl je důležitým prvkem svatebního dne. Při prostírání myslete na celkový styl svatby, barevné schéma a osobní preference. Nezapomeňte na detaily, jako jsou květiny, svíčky, jmenovky a místa pro hosty. Ať už zvolíte tradiční, rustikální, moderní nebo ekologickou svatbu, vždy se snažte prostřít svatební stůl tak, aby vytvořil nezapomenutelnou atmosféru.

FAQ

Jaký je nejlepší způsob, jak zvolit barvy pro svatební stůl?

Vyberte barvy, které ladí s celkovým stylem a tématem svatby. Můžete se inspirovat ročním obdobím, oblíbenými barvami nebo módními trendy.

Je vhodné použít umělé květiny na svatebním stole?

Umělé květiny mohou být dobrým řešením, pokud se jedná o kvalitní a realisticky vypadající kusy. Navíc jsou alergiky přátelské a mohou být použity jako trvalá památka na svatební den.

Jaký je ideální počet svíček na svatebním stole?

Počet svíček záleží na velikosti stolu a preferencích. Je důležité, aby svíčky nepůsobily přeplněný dojem, ale zároveň vytvořily romantickou atmosféru. U stolu pro 8–10 osob můžete použít například 3–5 svíček.

Jak zajistit, aby svatební stůl byl přehledný pro hosty?

Pro zachování přehlednosti a elegance svatebního stolu je důležité nepřeplňovat stůl dekoracemi a zajistit dostatek místa pro hosty. Můžete také použít jmenovky a čísla stolů, aby hosté snadno našli svá místa.

Jak mohu ušetřit na dekoracích svatebního stolu?

Pro úsporu na dekoracích svatebního stolu můžete využít sezónní a místní květiny, recyklované materiály nebo si vytvořit vlastní dekorace. Také můžete zvážit zapůjčení nádobí a příborů od rodiny nebo přátel, pokud mají dostatečný počet a ladí se svatebním tématem.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…