7 tipů, jak vybrat svatební šaty svých snů
Zpět na všechny články

7 tipů, jak vybrat svatební šaty svých snů

Svatební den je pro mnoho lidí nejdůležitějším dnem v životě, a proto je důležité mít šaty, které vám budou perfektně sedět a budou přesně takové, jak jste si vždy představovala. V tomto článku vám nabídneme 7 tipů, jak vybrat svatební šaty svých snů.

Zohledněte svůj typ postavy

Šaty podle tvaru těla

Při výběru svatebních šatů je důležité brát v potaz váš typ postavy. Vyberte si šaty, které zdůrazní vaše silné stránky a zároveň zakryjí nedostatky. Například, pokud máte hodinový tvar těla, zvolte šaty, které zdůrazní váš štíhlý pas.

Barva a styl šatů

Rovněž zvažte barvu a styl šatů. Barva by měla ladit s vaší pletí a celkovým vzhledem. Pokud jste tmavovláska, můžete zvážit smetanovou či šampaňskou barvu, zatímco blondýnky by měly zvolit bělejší odstíny. U stylu šatů zvažte, zda chcete něco tradičního, moderního nebo extravagantního.

Rozpočet

Možnosti úspory

Stanovte si rozpočet, který je pro vás přijatelný, a pokuste se ho dodržet. Výběr svatebních šatů lze zvládnout i s menším rozpočtem, pokud budete šikovná. Zkuste najít slevy, výprodeje nebo půjčovny svatebních šatů, kde můžete ušetřit peníze.

Nebojte se smlouvat

Mnoho prodejen a návrhářů je ochotno smlouvat o ceně, takže neváhejte a zjistěte, zda je možné získat lepší nabídku.

Představte si svůj ideální svatební den

Styl svatby

Před výběrem šatů si promyslete, jaký máte představu o svém svatebním dni. Chcete tradiční svatbu, venkovní svatbu nebo něco netradičního? Tento faktor by měl ovlivnit výběr šatů.

Roční období

Také roční období, ve kterém se koná svatba, by mělo hrát roli při výběru šatů. V létě si vyberte lehčí materiály, zatímco v zimě zvolte teplejší a hutnější látky.

Vyberte si správného návrháře a prodejce

Důvěra a zkušenosti

Při výběru svatebních šatů je důležité vybrat si návrháře a prodejce, kterým důvěřujete a mají zkušenosti. Zjistěte si reference a recenze od předchozích nevěst, aby jste se ujistila, že jste udělala správnou volbu.

Záruky a podmínky

Před zakoupením šatů si přečtěte smlouvu a zjistěte, jaké jsou podmínky a záruky. Je důležité vědět, jaké jsou možnosti vrácení peněz nebo úprav šatů.

Včasná rezervace šatů

Začněte hledat s předstihem

Začněte hledat svatební šaty co nejdříve, abyste měla dostatek času na výběr, zkoušky a úpravy. Doporučuje se začít alespoň 6–12 měsíců před svatbou.

Připravte se na zkoušky a úpravy

Mějte na paměti, že na úpravy šatů může být třeba několik týdnů či měsíců. Proto je důležité si na zkoušky a úpravy udělat dostatek času, abyste se na svůj velký den cítila skvěle.

Pozvěte si důvěryhodné osoby na zkoušku šatů

Výběr společníků

Při výběru šatů je důležité mít u sebe osobu, které důvěřujete a jejíž názor si ceníte. Může to být vaše matka, sestra nebo nejlepší kamarádka. Zkuste mít u zkoušek šatů maximálně 2–3 osoby, aby vám nepřekážely při výběru.

Zachování objektivity

Při zkoušení šatů si poslechněte názory svých společníků, ale zároveň si udržujte svou vlastní objektivitu. Vy sami musíte být s výsledným výběrem šatů spokojeni.

Naslouchejte svému srdci

Buďte sama sebou

Při výběru svatebních šatů je důležité, abyste byla sama sebou. Vyberte si šaty, které vám nejlépe vyjadřují vaši osobnost a vkus.

Věřte svým instinktům

Pokud máte pocit, že jste našla ty správné šaty, věřte svým instinktům. Váš vnitřní hlas vám může napovědět, zda jste se rozhodla správně.

Závěr

Výběr svatebních šatů může být náročný a zábavný zároveň. Nezapomeňte zohlednit svůj typ postavy, rozpočet, styl svatby a roční období. Vyberte si důvěryhodného návrháře, prodejce a společníky na zkoušku šatů. Naslouchejte svému srdci a věřte svým instinktům. Přejeme vám hodně štěstí při hledání svých vysněných svatebních šatů!

FAQ

Kolik měsíců před svatbou bych měla začít hledat svatební šaty?

Doporučuje se začít hledat svatební šaty alespoň 6–12 měsíců před svatbou, abyste měla dostatek času na výběr, zkoušky a úpravy.

Jaký je rozdíl mezi tradičními, moderními a extravagantními svatebními šaty?

Tradiční svatební šaty jsou často jednoduché, elegantní a zachovávají klasický styl. Moderní svatební šaty mohou zahrnovat netradiční prvky, jako jsou odvážné barvy nebo netypické střihy. Extravagantní svatební šaty jsou výraznější, s výraznými detaily a mohou být velkolepé.

Jak zjistím, jaký tvar šatů mi nejlépe sedí?

Zkuste si několik různých střihů šatů a poraďte se s odborníkem v salonu, který vám může pomoci najít střih, který vám nejlépe sedí a lichotí vaší postavě.

Je možné si svatební šaty půjčit, místo abych si je koupila?

Ano, některé salony a půjčovny nabízejí možnost půjčení svatebních šatů. Tato možnost může být cenově výhodnější, zvláště pokud si neplánujete šaty uchovat jako památku.

Jak často bych měla chodit na zkoušky a úpravy šatů před svatbou?

Počet zkoušek a úprav záleží na konkrétních potřebách a časovém rozvrhu. Obecně platí, že první zkoušku byste měla absolvovat zhruba 6 měsíců před svatbou, další 2–3 měsíce před svatbou a poslední zkoušku těsně před svatebním dnem, aby bylo možné provést poslední úpravy.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…