Chcete mít ty nejlepší svatební fotky? Svatební fotograf má důležitou roli!
Zpět na všechny články

Chcete mít ty nejlepší svatební fotky? Svatební fotograf má důležitou roli!

Měl by být svatební fotograf vážně neodmyslitelnou součástí svatby? Z jakých důvodů je dobré se vyvarovat fotografií od příbuzných a známých? Jak dosáhnout toho, že budete mít po svatbě ty nejlepší svatební fotky? A kde najít nejlepšího svatebního fotografa i na čem po výběru neoblomně trvat?

Svatební fotograf by na svatbě neměl chybět

Patříte mezi ty, kteří přemýšlí nad tím, zda by měl být svatební fotograf neodmyslitelnou součástí svatby? Pokud se přikláníte k názoru, že svatební fotky od rodiny stačí, přečtěte si tento článek.

Při plánování a přípravách svatby zvažujete spoustu alternativ, investujete mnoho energie, času i peněz. Je zcela pochopitelné, že v některých případech chcete na určitých aspektech svatby ušetřit. Měl by být tou položkou ale právě fotograf? Krátce po svatbě si budete veškeré chvilky, ať už se jednalo o ty intenzivní, napjaté či veselé, pamatovat čistě. Po 20, 30, nebo 40 letech si ale jen stěží budete pamatovat, kdo všechno byl na vaší svatbě, jak vám to slušelo ve svatebních šatech a obleku, jak vám chutnal svatební catering, co jste prožívali před samotným obřadem a hostinou a co po nich.

Možná se jednou budete chtít vrátit v čase, vaši svatbu si jen připomenout nebo ukázat váš velký den svým vnoučatům. Právě svatební fotografie, případně předsvatební focení, vám v tento moment poslouží nejlépe.

Proč nenechat svatební foto na rodině a známých?

Pokud byste přenechali starost za svatební fotky vaší rodině a známým, s největší pravděpodobností vaše vzpomínky nezachytí tak dobře, jak by to udělal profesionál. Pokud samozřejmě není profesionální fotograf. S rodinou pak řešit případné nedostatky je navíc vždy nepříjemné.

Ti nejlepší svatební fotografové si umí poradit se starou i tou nejmodernější technikou, nepřekvapí je déšť ani silné slunce zářící do objektivu. Dokáží zachytit žár svatebních prskavek a ohňostrojů ve tmě. A jestliže navíc máte v rodině člena, který absolutně nerespektuje zákaz focení, který jste v tomto dni vyhlásili, i s tím si profesionál poradí.

Kdo je ale nejlepší svatební fotograf?

Je třeba si uvědomit už na počátku, že nejlepší fotograf nutně není ten nejdražší. Cena svatebního fotografa není vždy určující. Samozřejmě, čím lepší technikou je vybaven, tím je jeho práce snadnější. Ale umí s technikou správně zacházet, je kreativní a ví, jaký je v současnosti trend svatebních fotek? Nebo má jen drahý fotoaparát i výbavu a dobře se obléká? Vyberte si svatebního fotografa, který vám od první chvíle bude vyhovovat. Jeho práce se vám bude líbit, nad jeho fotkami budete žasnout.

Kde najít profesionála, jehož svatební fotky vás uhranou?

Katalogů, svatebních veletrhů i inspirace na internetu a sociálních sítí je dnes přehršel. Vyberte si styl, který se vám bude líbit. Někdo má raději klasické tradiční fotografie, jiní jsou nakloněni uměleckému nádechu fotky. Dle vašeho výběru následně hledejte toho pravého.

Pokud jste si udělali užší výběr fotografů, kteří fotí stylem, který je vám blízký, začněte hledat pozitivní reference. Zeptejte se známých a nezapomeňte právě na sociální sítě a vyhledávače, které už dávno nabízejí hodnocení stránek a uživatelů. Narazili jste na svatebního fotografa, jehož osobitý styl vás zaujal a práce nadchla? Má dobré reference? Pak není na co čekat.

Neváhejte doslova ani minutu! Ti nejlepší fotografové mají volné termíny mnohdy až za rok. Nejvytíženější jsou samozřejmě během víkendů. Pokud jste se rozhodli, že se vaše svatba odehraje v zimě a na podzim, tedy mimo sezónu, případně ve všední den, máte značnou výhodu. Je třeba vzít na vědomí, že jedinou špatnou stránkou nejlepších fotografů je fakt, že jsou beznadějně vyprodaní na nějaký ten týden, měsíc či rok dopředu.

Co byste měli od svatebního fotografa požadovat?

Jak už bylo řešeno, hledejte v práci svatebního fotografa osobitý styl a inovativní řešení. Očekávejte, že má profesionálně zpracované portfolio, které mluví za vše. Člověk, který svou prací žije a je odborníkem, nebude mít problém se s vámi setkat. A to hned několikrát. Vše vám vysvětlí, popovídáte si o vzájemných očekáváních a dokonce vám nabídne předsvatební focení. Jeho výsledek práce si budete moci lépe představit, seznámíte se s ním a na svatbě už nebudete nervózní.

Ukáže vám soubor fotografií z jedné celé cizí svatby, bude trvat na tom, že s vámi bude po celou oslavu a zachytí atmosféru celého svatebního dne. Profesionál vám ihned ukáže smlouvu s podmínkami včetně celkové ceny svatebního fotografa.

Zkušený fotograf má také zástup za svou osobu v okamžiku, kdy by například onemocněl. Při takovém scénáři má pro vás od začátku připravený ceník služeb záskoku. I přesto, že jsme se v předchozích odstavcích zmiňovali o tom, že nejlepší svatební fotograf není vždy ten nejdražší, neočekávejte, že vám dobrý fotograf nabídne nejnižší cenu svatebního fota. Zkušení a nejlepší svatební fotografové mají vyšší ceny, a to proto, že platíte za jejich zkušenosti, praxi a vzdělání, které si neustále prohlubují.

Ale výsledek jeho práce bude stát za to. Dokáže zachytit dechberoucí záběry, ke kterým se budete rádi vracet!

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…