Svatba v zimě nebo podzimní svatba? Proč vyjde mnohem levněji!
Zpět na všechny články

Svatba v zimě nebo podzimní svatba? Proč vyjde mnohem levněji!

Proč byste měli vůbec zvážit svatbu v zimě? Co je na zimní svatbě to nejkrásnější a jaké výhody plynou z toho, že si řeknete své “ano” mimo hlavní sezónu? Co vás čeká a nemine i při podzimní nebo zimní svatbě, co je třeba zvážit a na co si dát pozor? A jaké jsou hlavní nevýhody svatby v doposud méně oblíbených měsících?

Jaké jsou hlavní výhody zimní svatby?

Hlavní svatební sezona je v červnu, srpnu a září, oblíbené měsíce jsou ale i duben a květen. Nejméně populární jsou kvůli počasí měsíce leden, únor a březen. Od toho se odvíjí také ceny za svatební obřad a hostinu. Podzimní a zimní svatba, respektive obřad i hostina, je levnější a vybírat si můžete z více volných termínů.

Během zimy mají svatebčané (především nevěsta) navíc větší výběr z šatů, obleků i bot. Ale co je nejdůležitější, svatba v zimě má své kouzlo a jedná se o specifickou cestu za romantikou.

Co vás čeká a nemine i při podzimní nebo zimní svatbě

Během minulého roku si ve svatební sezoně řeklo své “ano” rekordní množství snoubenců. Sehnat místo, termín, volné svatební šaty a fotografa se tak stává velký problém. Ano, i na podzimní i zimní svatby musíte zajistit fotografa, což bude ale daleko jednodušší, neboť fotografové a kameramani nebudou mít mimo sezonu tolik práce.

Koupě prstenů, sestavení svatebního menu, uspořádání zasedacího pořádku, tisk a rozeslání svatebních oznámení, koupě kytice pro nevěstu i matky, výzdobě ani výběru svědků se nevyhnete, ať už se jedná o sezonu či nikoliv. Všichni poskytovatelé služeb nicméně budou z vaší zimní svatby nadšení, protože v tomto období není moc práce.

Svatební výzdoba a šaty? Vyhrajte si s nimi!

V hlavní sezoně všichni hosté, a nejvíc samozřejmě svatebčané, očekávají slunečné počasí. Opak je pak nemile překvapí. V zimě ale počítáte se vším. Stačí si vybrat vhodné oblečení i místo na obřad či hostinu a nechat se překvapit, zda se k vaší oslavě přidají i vločky a sníh, nebo “jen” vůně jehličí.

Nezapomeňte vše uzpůsobit zimní svatbě. Bílé šaty vám rozhodně nechceme odepřít. Nejlepší volbou budou dlouhé bílé šaty z teplejších materiálů, doplněné o dlouhý rukáv a ochranu před třeskutým mrazem, tedy teplé punčocháče nebo oblek z pevnějšího i silnějšího materiálu jako je například sametové sako a pro obě pohlaví pak pořádná obuv. Ideálním doplňkem je kožíšek, svetřík, přehoz či kabátek.

Svatební kytice se bude krásně vyjímat v teplých barvách, jako je růžová či oranžová. Svatební výzdoba zimní či podzimní svatby je radost. Existuje tolik krásných a romantických prvků zimní výzdoby.

Stříbrná, zlatá, bílá a mnohé odstíny modré barvy doplněné o motivy zimy udělají váš den nezapomenutelným a originálním. Námět celé svatby přitom zabudujte do oslavy již od počátku. Svatební oznámení stylizujte do zimních motivů a použijte také materiály spojené s chladnějším obdobím (od cukroví, jehličí, šišek, sněhuláků až po vločky a rampouchy).

Ke svatbě v zimě patří krb!

Ještě důležitější, než svatební výzdoba, je výběr místa. Abyste se cítili dobře, teple se oblečte a vyberte si místo ideálně s krbem i teplými zdmi. Ujistěte se, že tam hostům nebude zima, že je možné místnost vytopit a zároveň všechny upozorněte, aby se teple oblékli. Nic nezkazíte ani tím, když bude mít každý host možnost zabalit se do teplé deky.

Pro mnohé je zima lákadlem s kouzelným potenciálem. A ještě aby ne! Ideálním místem tak bývají příjemné chatky v horách nebo horské hotely. Zvážit můžete ale také statek, farmu na venkově, blízký zámek. Vyberte si ten s excelentní obsluhou a výborným jídlem.

Jaké jsou hlavní nevýhody svatby v zimě či podzimní svatby?

Nebudeme vám mazat med kolem úst. I zimní svatba má své nevýhody. Je třeba počítat s nepředvídatelným počasím a mít několik záložních plánů. Krásně zasněžený kopec může být naopak plný bláta. I kvůli dopravě a problémům s ní spojené se plno svatebčanů rozhodne pro termín v sezoně. Mějte na paměti, že v zimních měsících jsou dny mnohem kratší a stmívá se brzy.

Kromě výše zmíněného nás ale nic nenapadá a na zimní svatbě vidíme jen samá pozitiva.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…