Proč upřednostnit svatební catering a podle čeho zvolit svatební kytice?
Zpět na všechny články

Proč upřednostnit svatební catering a podle čeho zvolit svatební kytice?

Svatební přípravy se nevyplatí odbýt. Věříme, že se vynaložená píle při svatební hostině vyplatí.

Měli byste zvolit raději svatební catering nebo dát přednost klasické restauraci? Znáte druhy svatebních květin a čím jsou specifické? A jakou hudbu na svatební obřad zvolit?

Svatební hostina, na kterou nezapomenete

Pokud plánujete svatbu, je potřeba zvážit i ty nejmenší detaily. A nebudeme si nic nalhávat. Lidé s plnými bříšky bývají spokojenější než ti, co už několik hodin hladoví. Na svatbě chcete pouze hosty, kteří jsou klidní a s úsměvem od ucha k uchu. Jak toho docílit?

První otázku, kterou si pravděpodobně budete klást, zní, zda zvolit svatební hostinu v klasické restauraci a nestarat se tak o personál nebo dáte raději přednost svatebnímu cateringu. Ještě před pár lety by svatební catering zvažovalo jen velmi málo párů. V dnešní době se ale stává čím dál logičtější upřednostňovanou volbou a díky profesionálním týmům a výbornému jídlu se není čemu divit.

Catering na svatbu a jeho výhody

Proč se někdo rozhodne pro svatební catering? V první řadě můžete popustit uzdu své fantazii a rozhodnout se pro místo, které jste si vysnili. Od svatby ve mlýně či svatby ve stodole, až po romantické svatby v přírodě. Cateringové společnosti totiž nemají problém dojet téměř kamkoliv.

Kvalitní jídlo i pití a ochotný personál navíc zdaleka nenajdete v každé restauraci, v některých lokalitách to bývá dokonce velký problém. Neděje se zřídka, že vámi vybraná restaurace kývne pouze na svatební oběd, odmítne ale uvařit cokoliv dalšího. Catering vás neodmítne ani v okamžiku, kdy jeden ze svatebčanů či některý z hostů preferuje jiný druh stravy. Ať už se jedná o vegana, člověka s bezlepkovou dietou nebo s alergií na ořechy.

Je samozřejmě nutné vynaložit určitou snahu a získat o cateringové společnosti všechny dostupné informace včetně veřejných hodnocení. Na druhou stranu sympatickým bonusem, který mohou poskytnout restaurace, bývá (automaticky bez nutnosti domluvy) úklid všech prostor po hostině. Cateringové společnosti sice mohou uklidit jídelní prostor, záchody už ale budete muset drhnout sami.

Podle čeho vybírat svatební kytice

Kulaté (biedermaier), převislé, zepter či extravagantní. Druhů svatebních kytic je mnoho a každá z nich má specifická pravidla.

  • Biedermaier – tradičně bývají vytvořené z růží mnoha barev, ale mohou být kombinované i s dalšími květinami.
  • Převislé – fantazii se meze nekladou. Krátké či skutečně dlouhé převislé svatební kytice můžete zvolit jednodruhové nebo kombinovat několik druhů květin najednou.
  • Zepter – svatební kytice je typická pro svůj opravdu dlouhý stonek a váže se buď ve stylu biedermaier nebo převis. Nejčastěji se používají slunečnice a kaly mnoha barev.
  • Extravagantní – do této kategorie spadají veškeré ostatní druhy, ať už se jedná o kabelky, závěsy ad.

Jaký druh svatební kytice zvolíte je přitom jen na vás. Existuje ale určitá nápověda, dle které se můžete řídit. Některé druhy svatebních kytic sedí totiž víc k specifickým typům postavy a ke zvoleným svatebním šatům.

Nejprve se tedy rozhodněte, jaké šaty si oblečete a v jakém stylu vaši svatbu uspořádáte. Dle toho zvolte nejen druh svatební kytice, ale také druhy květin nebo jejich barvu.

Svatební hudba by se neměla líbit jen vám

Svatební hostinu a svatební kytice už jste si odškrtli ze seznamu úkolů? Na řadu přichází muzika! Hudba na svatební obřad by neměla být plně ve vaší režii. V potaz totiž musíte vzít i vámi méně oblíbené hudební skladby. Až budete ale vybírat hudbu na obřad, můžete se zamyslet, jestli by nebyla ideální variantou živá hudba na svatbu. Existuje mnoho párů, které na ní nedají dopustit. A není se čemu divit.

Živou hudbu můžete z nějakého důvodu vůbec nebrat jako možnou variantu. Další možností je vámi vytvořený seznam písní. Jestliže budete vybírat vlastní playlist, zvažte několik aspektů.

  • Zvažte věkové rozložení hostů.
  • Zamyslete se nad pohlavím hostů.
  • Myslete také na dětské osazenstvo.
  • Zařaďte písničky pomalého i rychlého tempa.
  • Pamatujte, že důležité je dobré načasování svatební hudby a správná hlasitost.

A určitě se nebojte ani požádat samotné hosty o několik tipů na svatební hudbu.

Svatební hudba při nástupu nevěsty je samozřejmě věc jiná. Význam „vaší písničky“ si nechte klidně jen a pouze pro sebe a my věříme, že na tuto chvilku nikdy nezapomenete.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…