Typy svatebních obřadů
Zpět na všechny články

Typy svatebních obřadů

Volba typu svatebního obřadu je pro některé stejně tak těžká, jako výběr jména dítěte. Někdo sní o Kristýnce nebo Tondovi už léta, jiní nevědí do poslední chvíle, jak dítě pojmenovat. A stejně tak to je i s typem svatebního obřadu. Některý pár ví hned, že v úvahu připadá jedině obřad církevní, jiní se zase spontánně vezmou na Mauriciu. Co jaký obřad obnáší? Jaký je nejsložitější a jaký naopak nejsnazší? Ostatně posoudit můžete sami.

Církevní obřad

Vyznáváte-li oba stejné náboženství, bylo by s podivem, kdybyste se nerozhodli pro církevní obřad. Ale v jakém kostele si své ano říct? Ve vaší farnosti, farnosti snoubence nebo v úplně jiném kostele? Podle tradice se svatba většinou konává ve farnosti jednoho nebo druhého snoubence. Není však neobvyklé nechat se oddat i v jiném kostele. Mnohdy však, abyste tak mohli učinit, potřebujete od své farnosti tzv. propuštění. Pokud si s sebou do jiného kostela chcete vzít i svého faráře, budete muset pro něj získat povolení od kněze, který tom daném kostele slouží.

Formality na úřadě před svatbou

Ještě před svatbou si budete muset zajít na matriku, která vám vystaví osvědčení o církevním sňatku. Je-li toto osvědčení matričním úřadem vydáno, potvrzuje se v něm, že snoubenci splnili požadavky stanovené zákonem, aby mohlo být manželství uzavřeno. Po vydání tohoto osvědčení se musíte v kostele vzít do šesti měsíců.

Oba věřící, ale jiná církev

Pokud jste oba věřící, avšak oba jste vyznáním jiné církve, ať už katolické či evangelické, vzít se pochopitelně můžete i v evangelickém kostele, jste-li například katolička, ale budete potřebovat, aby vám biskup udělil výjimku od zákona neboli dispens. Rozhodnout se tak musíte, jakou víru přijmete a k jaké víře budete vést své děti.

Co po vás bude církev vyžadovat?

Oddávající bude po vás po obou, krom rodných listů, občanského průkazu, vyžadovat také potvrzení o křtu či potvrzení o absolvování manželské přípravy. Nemusí být však oba snoubenci pokřtěni, stačí, když je jen jeden. Každý kněz je ovšem jiný, a zatímco některému nemusí vadit, že je pokřtěn jen jeden z páru, druhému to vadit může. Aby vás kněz, nejste-li pokřtěni oba, mohl oddat, musí požádat biskupa o dispens.

Někteří kněží jsou přívětivější

Někteří, většinou starší kněží, mohou mít problém i s jinými věcmi. Například pokud už máte dítě. Ne však všichni kněží jsou tolik konzervativní a v jiných farnostech se setkáte s mnohem přívětivějším přístupem. Pokud neuspějete u faráře ve své farnosti, můžete se klidně obrátit na jiného.

Když na mě je kostel až moc konzervativní…

Zdá se vám svatba v kostele příliš konzervativní? Možná by vám osobně svatba v kostele až tak nevadila, přestože nejste ani pokřtěni. Ba dokonce byste byli na druhou stranu i rádi, jelikož váš partner či partnerka je věřící a svatbu v kostele by ocenili, ale kvůli lásce k vám jsou ochotni se církevního obřadu zřeknout. Což takhle udělat vstřícný krok, aby nemuseli jednoho dne litovat, že neměli svatbu v kostele, ačkoli o tom snili? Nemusíte se ničeho bát, ani svatby v kostele ne. I zde platí totéž, co o pár řádků výše. Je velmi pravděpodobné, že obřad sloužený konzervativním knězem bude právě takový, jako je on sám. Vyberete-li si však vlídnějšího kněze, můžete se těšit na nezapomenutelný zážitek, který nebude postrádat romantiku kostela a přátelského ducha. Nervozita není na místě. Ostatně, podívejte se na svatbu Markéty a Adama. Žádná honosná květinová výzdoba, jen oni dva, rodina, přátelé a kostel ve své přirozené nestrojené kráse. Tradiční, ale přesto přátelská atmosféra.

Co když chcete církevní obřad venku?

I to jde. Ovšem neobjede se to bez všudypřítomného ale. Pokud chcete katolický obřad, bez zdí kostela se neobejdete, jelikož katoličtí kněží neoddávají nikde jinde než ve vysvěceném kostele. Jiné církve s tím však problém mnohdy nemají. Může vás tak oddat evangelický či protestantský kněží. Další církve v České republice, jako jsou Unitářská církev, Církev bez hranic, Českobratrská církev evangelická či Husitská, mají ve svých řadách duchovní, kněží nebo pastory s právem oddávat.

Svatba na matrice

Dnešní uspěchaná doba si žádá rychlé procesy. A tím rychlým procesem bezesporu svatba na matrice je. Není potřeba žádných dlouhých a náročných příprav. Nemusíte tam ani chodit, stačí zvednout telefon a zarezervovat si termín. Je potřeba však plánovat s předstihem, jelikož volné termíny na matrice jsou v kurzu a nemusí být volný ten, který chcete. Abyste mohli uzavřít sňatek na matrice, nemusí být ani jeden z vás pokřtěný, můžete být i rozvedeni. Jistě také oceníte rozmanitost, co se týče místa oddání. S matričním souhlasem můžete svatbu uskutečnit prakticky kdekoli.

Rychlovka, která není pro každého

Ne však každému svatba na matrice vyhovuje. Je to zkrátka rychlovka, což může někomu vadit, jelikož je to ten velký den, který si chce každá nevěsta zapamatovat až do konce života. Obřad se tak může zdát být neosobní a připomínající uzavírání manželství jako na výrobním páse. Pro ty, pro které je však svatba pouze nutná formalita a nechtějí s ní mít starosti, je matrika jasnou volbou. Nejenže je nejjednodušší, ale také nejlevnější.

Ani matriční svatba nemusí být rychlovka

Ano, přesně tak. Vaše svatba, klidně i ta matriční, nemusí být neosobní rychlosvatbou. I ta ve vás může zanechat vzpomínky na celý život. Jedna taková nezapomenutelná svatba Andy a Vendy se konala v malé kapličce v Číčovicích. I přestože byla v kapli, jednalo se o svatbu matriční. Co vidíte, když se na obrázky ze svatby podíváte? Žádná načančaná zdobnost, přirozenost, splynutí s okolím. Džíska a bodláky ve svatební květině. Proč ne? Jakou svatbu si vysníte, takovou ji budete mít.

Což takhle symbolický obřad?

Vdát se v plavkách nebo jen v lehkých letních bílých šatičkách? Proč ne, je to tak snadné a bez starostí… nebo se to tak alespoň na první pohled může zdát. Pokud se chcete vzít v jiné zemi, připravte se na hodně papírování s matrikou, kam budete muset mimo jiné doložit doklad o státním občanství, doklad o právní způsobilosti uzavření manželství a další a další potvrzení. Je tedy snazší spíše uzavřít jen symbolický obřad. Před tím se prostě vezmete v zemi, kde je uzavření sňatku nejjednodušší, jste-li tedy oba Češi, udělejte tak v České republice. Je to opravdu nejjednodušší. Nemusíte tak zařizovat plno věcí pro české úřady a pak znovu totéž pro úřady v jiné zemi.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…