smile
Zpět na všechny články

Jak na bělení zubů před svatbou?

Na svatební fotky patří především šťastné úsměvy – a čím zářivější, tím lépe. Jak oslnivě bílých zubů dosáhnout, aniž byste šlápli vedle? Pojďte si s dentální hygienistkou Evou shrnout do několika bodů informace o (nejen předsvatebním) bělení zubů, které by vás mohly zajímat.

Jakým způsobem dosáhnout bělejších zubů?

Předně se vyhněte babským radám. Je jich všude plno, ale většinou bývají k zubům nešetrné a o jejich výsledcích se dá úspěšně pochybovat. Patří mezi ně například čištění zubů jedlou sodou (která je ale brusná, takže při dlouhodobějším používání může zuby poškodit a vést pouze k jejich zvýšené citlivosti), šťávou z citrónů nebo octem. Ty zuby sice o něco zesvětlí, ale za cenu nekontrolovaného naleptávání.

A ve všech uvedených případech se jedná o odstranění vnějšího zabarvení zubů, tedy pigmentací. Pro tento účel je lepší koupit si speciální zubní pastu. V poslední době jsou oblíbené pasty s obsahem enzymů nebo aktivního uhlí, které pigmenty pouze jemně rozpouští.

S odstraněním zabarvení od čaje, kávy, vína a cigaret jinak pochopitelně pomůže přímo dentální hygienistka :-) Pomocí přístroje na tzv. “pískování” zbaví zuby profesionálně všech nečistot, včetně nežádoucích pigmentací.

Co když se zbavíte skvrn, ale s barvou zubů jako takových pořád nejste spokojeni?

Bělení zubů v pravém slova smyslu zahrnuje pomoc stomatologického odborníka, tedy zubního lékaře nebo dentální hygienistky, kteří pomohou změnit barvu zubu. I zažloutlé zuby se mohou stát neodolatelně bílé.

Celý proces bělení zubů trval přibližně hodinku a výsledek byl víc než skvělý. Zuby byly překrásně bílé a já teď bez obav nosím výraznou rtěnku, protože se nestydím vycenit zuby. Abych si udržela tento odstín dlouhodobě, dostala jsem připravenou sadu na domácí bělení, což je naprosto skvělé! Moc a moc doporučuju :-) - nevěsta Gabča

Co všechno bělení zubů obnáší a jaké jsou možnosti?

Bělení zubů spočívá v působení peroxidu vodíku (nebo sloučenin), jenž prochází zubní sklovinou do vnitřní struktury zubu, kde rozkládá barevné pigmenty a zub dostává světlejší odstín. Takto kontrolovaný proces je jak bezpečný, tak také nejúčinnější způsob bělení.

Je vhodné taky upozornit, že bělením se nezmění barva korunek a plomb. To ale nebrání tomu, abyste podstoupili bělení a podle získaného odstínu se korunky a plomby upravily.

Existují dva základní typy bělení – domácí a ordinační. Pro dosažení nejlepšího výsledku se ale nejčastěji využívá bělení kombinované.

Domácí bělení

Samotné domácí bělení zabere asi čtrnáct dnů. Během této doby si každý večer před spaním sami nanesete do předem individuálně zhotovených nosičů bělící gel a bělíte. K tomuto bělení je nezbytné počítat rovněž s návštěvou zubní ordinace k vytvoření otisků a s určitým časem pro výrobu nosičů v laboratoři.

Ordinační bělení

Spočívá v osobní návštěvě zubní ordinace, kdy je postupně v několika cyklech v průběhu dvou hodin na zuby nanášen bělící gel. Cílenou aplikací bělícího gelu se snáze zesvětlí tmavší zubní krčky a mezizubní prostory.

Pokud je ordinační bělení spojeno s bělením domácím, zuby se dobělí do větší hloubky, dosažený efekt bělení je násobně větší a získaný světlejší odstín přetrvává o mnoho déle.

Jelikož je zubní sklovina propustná, nelze ani při sebevětší vůli zabránit opětovnému průniku barviv přijatých z jídla a nápojů. Obnovení světlého odstínu zubů Vás však nestojí mnoho. Stačí zopakovat dle potřeby několik domácích aplikací bělícího gelu do nosičů a je to.

Rozhodla jsem se pro kombinované bělení, což zahrnovalo ordinační i domácí bělení. Ordinaci jsem navštívila celkem třikrát, ujala se mě moc milá dentální hygienistka Eva, která se mnou celý bělící proces absolvovala a všechno mi vždy detailně vysvětlila. První návštěva obnášela dentální hygienu a vyhotovení otisků zubů kvůli výrobě nosičů na domácí bělení. Vše bylo rychle hotové, po pár dnech jsem si tedy jela nosiče a gely do ordinace vyzvednout. Dostala jsem zde také pokyny ke 14ti-denní domácí aplikaci. Po této době následovala poslední návštěva hygienistky a finální ordinační bělení, které pro mě bylo sice trochu nepříjemné, protože jsem měla hodinu otevřenou pusu s nasazenými držáky, ale také se to dá vydržet :-) A hlavně, výsledek stojí určitě za to! - nevěsta Monika

Proč byste měli absolvovat bělení zubů v ordinaci zubního lékaře nebo dentální hygienistky, když vám nabízí takovou možnost také kosmetické salóny mnohdy za příznivější cenu?

Před bělením zubů v kosmetických salónech je lepší se mít na pozoru. Chemické bělení zubů by měl provádět k tomu zdravotně vzdělaný člověk. Veřejnost, tedy ať už kosmetické salóny nebo zákazník, by neměla přijít do kontaktu s bělícími produkty s vyšší koncentrací peroxidu vodíku než je pouhá 0,1 %.

Nabídky kosmetických služeb se proto musí omezit pouze na poskytování tzv. „bezperoxidového“ bělení. Pod těmito službami se může skrývat cokoliv a většinou jimi nelze dosáhnout adekvátních výsledků.

Malé množství peroxidu vodíku můžete objevit i v některých bělících zubních pastách v supermarketech nebo drogeriích. I tady je účinek mizivý. Poslední zmínka by měla patřit běžně dostupným bělícím sadám. Tyto sety zahrnují univerzální nosiče pro bělící gely nebo pouhé bělící pásky.

V těchto případech není brán v potaz individuální tvar zubů a dásní každého z nás. Snadno pak může dojít k podráždění dásní a sliznic nebo k narušení účinku bělících prostředků, jestliže nosiče bělící medium důkladně neizolují od sliny. Nelze ručit ani za složení a efekt bělících gelů.

Děkujeme za informace

Na otázky odpovídala dentální hygienistka Bc. Eva Šmardová ze zubní ordinace Náš zubař – dentální hygiena Kladno.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…