Svatební slib. Jaké varianty existují a kdy se mu naopak vyhnout?
Zpět na všechny články

Svatební slib. Jaké varianty existují a kdy se mu naopak vyhnout?

Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud nejste fanoušci svatebních slibů, můžete je vynechat. Pro civilní svatby neexistuje žádný předepsaný slib, pokud ale toužíte po zpestření celého svatebního obřadu, neotálejte. Existují nějaká pravidla, na co si dát pozor a co před sepsáním a vyslovením zvážit?

Jak to funguje na tzv. civilní svatbě?

Manželský (důvěrný) slib je běžnou záležitostí na církevních svatbách, neboť se jedná o jeho pevnou součást. Má vždy předepsanou podobu, kterou nelze změnit a pronáší se v okamžiku, kdy si novomanželé koukají před oltářem do očí a současně se drží za ruce.

Manželský slib (narozdíl od civilní svatby, jejíž slib správně označujeme za “svatební slib”) zní následovně:

„Já, … odevzdávám se tobě, … a přijímám tě za manželku / manžela.
Slibuji, že ti zachovám lásku, úctu a věrnost, že tě nikdy neopustím,
a že s tebou ponesu všechno dobré i zlé až do smrti.
K tomu ať mi pomáhá Bůh.“

nebo:

„Já, … odevzdávám se tobě, … a přijímám tě za manželku / manžela.
Slibuji ti věrnost v časech dobrých i zlých, ve zdraví i nemoci, v hojnosti i nedostatku.
Chci tě milovat a ctít po celý svůj život, dokud nás smrt nerozdělí.“

Přičemž za tečky je vždy třeba doplnit nejdříve své jméno a následně jméno protějšku.

Při výběru svatebního slibu na civilní svatbě máte volnou ruku

U civilní svatby ale nic podobného neexistuje. Je jen na domluvě nevěsty se ženichem, zda po slibu touží, či nikoliv. Někteří svatebčané chtějí obřad s nezapomenutelným romantickým nádechem nebo se chtějí protějšku svěřit se silnými emocemi, o které se běžně nedělí.

Jedno je jisté. Neexistuje žádná lepší příležitost, při které by měla přijít milostná vyznání a slib, ve kterém je vyjádřena touha zůstat spolu celý život. A řekněme si to na rovinu. Připravená řeč a závěrečná otázka, na kterou oddávající požaduje strohou odpověď, zda ženich s nevěstou vstupují do manželství dobrovolně, prostě tu špetku romantiky postrádá.

Jste kreativní a nestydíte se? Vymyslete vlastní svatební slib!

I přesto, že svatební slib v rámci civilního obřadu není povinný, může z úst nevěsty a ženicha zaznít. Vše záleží jen na předchozí domluvě s oddávajícím. Jakou bude mít formu záleží jen na novomanželích. Mohou se domluvit na pasáži z bible, oblíbené knihy nebo dokonce populárního filmu. Mohou po oddávajícím opakovat nebo jen přitakávat. Ti nejodvážnější, a není to v dnešní době rarita, si vymýšlejí svůj vlastní slib a všem, včetně protějšku, ho odhalí až při samotném svatebním obřadu.

Je zcela jasné, že vlastní slib obsahující emotivní pocity nevěsty a ženicha, je stále ojedinělou raritou, která může dát svatbě jiný, nádherně romantický rozměr. Věřte, že na svatební hostině se o slibu mnoho hostů zmíní a ocení vaši kreativitu.

Je potřeba slib říkat z paměti?

Noční můrou mnohých svatebčanů je zapomenutí svatebního slibu. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Přednesení slibu z paměti je totiž jen jednou formou z dalších dvou.

Jaké jsou ty následující? V obou hraje hlavní roli oddávající. Svatebčané se mohou s knězem domluvit, že slib přednese on, zatímco oni po něm budou jednotlivé části opakovat. Nebo se případně bude oddávající ptát na jednotlivé části slibu, přičemž novomanželé budou říkat svá “ano”.

„Drahá / drahý …,
miluji tě z celého svého srdce a má láska nezná žádných překážek.
Žiji pro někoho, koho miluji. A to jen díky tobě.
Tímto slibem se ti plně odevzdávám a slibuji ti, že se budu snažit být o něco lepší
a vždy upřímná / upřímný. Nedokážu ani slovy vyjádřit nehynoucí lásku, kterou k tobě cítím.
Chci navždy stát, stejně jako dnes, po tvém boku a pomoci ti ve zdraví i nemoci, v hojnosti i nedostatku.“

Na co si dát před rozhodnutím pozor?

Než se ale k něčemu takovému uchýlíte, zvažte vedle jedinečnosti vlastního svatebního slibu také emocionální náročnost. Zdaleka ne všichni dokáží odbourat stres a trému z mluvení před davem. I přesto, že opakování je matka moudrosti, i ti nejpilnější občas ztratí slova.

V žádném případě do složení a vyslovení slibu nenuťte protějšek. Pokud na něm nevěsta či ženich trvají, diskutujte o tom, proč tomu tak je. Buďte soudní a udělejte ústupek výměnou za skutečnost, že si celou svatbu užijí oba. Přece nechcete na svatebních fotografiích po letech vidět nervózní, otrávený a zklamaný protějšek.

Je třeba se trápit se svatebním slibem?

Svatební slib rozhodně není pro každého a v některých případech bychom vám dokonce radili se ho vyvarovat. Zejména pokud někdy zabřednete do klišé, vyprávíte nevhodné vtipy, neumíte se v krátkosti a jasně vyjadřovat, či mluvíte v šifrách nebo používáte nepatřičná přirovnání.

V jakém okamžiku byste ale měli přemýšlet o sepsání a pronesení svatebního slibu?

  • Chcete hosty rozesmát.
  • Potřebujete se protějšku vyznat ze svých citů.
  • Jste nenapravitelní romantici.
  • Chcete sdělit všem, proč se milujete a co vás spojuje.
  • Chcete svatbu udělat unikátnější a jímavější.

Ale hlavně! Buďte přirození a navzájem k sobě upřímní.

Nejnovější články

SA-article-image

Catering na svatbu – 15 tipů, jak správně vybrat svatební catering

Pokud se chystáte na svatbu, jednou z nejdůležitějších částí plánování je výběr správného cateringu. Ale jak vybrat ten pravý catering, který splní všechna vaše očekávání? Jaké jsou klíčové aspekty,…

SA-article-image

Harmonogram svatebního dne: Naplánujte svůj velký den bez stresu

Kdo z nás by nechtěl, aby jeho svatební den byl dokonalý? Ačkoli je to náročné, je to zcela dosažitelné. Jeden z klíčů k úspěchu je dobře naplánovaný harmonogram svatebního dne. Co to je a jak to…

SA-article-image

Svatební proslov – tipy, rady a vzorový proslov

Gratulujeme! Právě jste byli požádáni, abyste přednesli proslov na svatbě. Je to velká čest, ale zároveň může být také zdrojem stresu, obzvlášť pokud jste nikdy neřečnil na takové události. Nemusíte…